dilluns, 3 de març del 2008

Senegal

Kedougou dilluns 3 de Març
Tornem a ser a Kedougou des de on varem sortir per anar a les petites villages bassari, bedig i peoul. En aquests petits poblats no hi ha llum ni aigua corrent. Nomes s'hi pot arribar en 4x4, bicicleta o a peu, les pistes
son de terra i molt polsoses en alguns trams sembla que no s'hi pugui ni passar.
Anem a Bandafasi. Així que arribem al campament,(consisteig en unes quantes cabanyes de fang amb el sostre de palla i una mena de cobert central on menjar-hi i passar les estones de més calor, que en aquets indrets es molta), trobem una francesa. Es diu Marie, l'acompanyen un guia i un xofer amb un 4x4. Van a la cascada de Dindefelo a 30 km. Ens diu si volem anar amb ells, hi anem. Tenim de passar la frontera de Guinea Bissau, dos militars un policia, un petit poblat amb una vintena de persones i el nostre 4x4 que "no marxe pas" s'ha trencat l'embragament, el xofer intenta trobar una solució passsa un ratet............
Els militars en diu-en que anem a la cascada a peu, uns 5 km. que allà hi trobarem uns altres espanyols que hi han anat per un altre camí que possiblement ens pobran tornar. Decidim fer-ho, ho sigui que ens posem en marxa. Son les 12 del mig dia la calor és sofocant, diuen que mès de 45 graus, per altre part el 5 km. africans sempre son 7, 8, etc. .
Tot just arribem al campament arriben els espanyols a dinar. Ells ja han anat a la cascada. Resulta que si hi volem anar son 2 km. d'anada i 2 de tornada, aquest cami és dins la selva hi ha ombra. Marxem sense veu-re-la ??????
Ens ho parlem i decidim que pot ser que el xofer pugui repara el coxa i vingui a buscar-nos. Si no es així dormirem al campament i dema veu-rem que fem, per sort el mòbil te cobertura. Ens posem a dinar. Ens surt l'Alex, petons i presentacions, ens diu "os he sentit la veu i he pensat mira-te'ls, ja son aqui". L'Alex es un noi de Barcelona que varem conèixer a la Gare routiere de Ziguinchor, i varem anar compartint set places, ampolles d'aigua i bones xerrades fins que varem arribar a Tambakounda, on nosaltres ens varem quedar a dormir i ell va continuar. No sense abans haber-nos donat adreces i telèfon, ja que hi va haver un bon feeling. L'Alex és del grup de teatre-dança "Sr. Serrano" i coneixent-lo a ell ens han entra ganes de veure el que fan.
Anem a la cascada un lloc bonic i fresc, ho necessitem. Ens acompanya un vailet del pobla. Veiem que hi ha foc a la selva prop de la cascada però ens diu que no hi ha perill. Tot d'una sentim com el foc cruixes i el ximpazés criden. Fotem mitja volta però el nano torna a dir que no passa res que allá hi ha gent. Diem que puder estan rostits. En aquestes arriba el guia i el xofer, que ja ha reparat el 4x4 i diuen que no patim que no hi ha cap perill. Finalment arribem a la cascada i ens hi donem un bany vivificador, la cascada en una magnifica caiguda d'aigua d'uns 100 m. d'alçada amb un petit llac d'aigua fresca.
Tornem a Bandafasi. La Marie diu que hem passat un bon dia i si volem compartir amb ella els dos propers. Ho parla amb el guia i el xofer, estan contents. Compartirem amb la Marie els gastos de menjar i dormir i els hi donarem una propina, i axís ho fem.
Ens recullen a les 8 del matí i ens en anem a Salemata poblat peoul a uns 80 km. hi dinem. Deixem passar les hores de més calor. Despres per una pista que sembla una rierea seca però plena de rocs anem cap a Ethiolo, poblat bassari a les montanyes. Hi passem la nit. El campament és molt basic però molt ben organizat. El xef es diu Balingo és un home que ha viatjat molt, especialment per França però també per els Estats Units, donant comferencies sobre la cultura bassari. Li agrada molt parlar i ens fa passar una bona vetllada. Es un home que riu molt, diu que els Bassari son animistes i que mai prodrian esser musulmans perquè els agrada massa la cervessa de mill i el vi de palma.
Tornem de nou a Bandafasi el nostre camp basse. Ens acomiadem de la Marie i els Ousmans, (el xofer i el guia es diuen igual). Amb la Marie ens retrobarem a Dakar el proper dissabte i amb el guia ens trobarem dema al parc nacinal de Niokolo-Koba on passarem els propers dos dies.
Desde Bandafasi fem sortides a peu per els pobles veins. Anem a Ethiwar, estan de festa tres dies amb motiu de la cel.lebració de la circunsisió. Van molt modats, molta musica, molta dança i molta cervessa
L'andemà en Xavier fa una caminta de uns 20 km. per els petits poblats bedig de le montanya.